Een gehoorapparaat: ga voor betere communicatie

Als je merkt dat je anderen minder goed verstaat, kun je een gehoortest doen.

Gehoortesten

Je kunt zowel online als bij een hoorwinkel een gratis gehoortest krijgen. Online bestaat de test uit een vragenlijst. Je hoort dan woorden of getallen en krijgt dan multiple choice vragen. Bij de hoorwinkel krijg je een audiometrie. Dit is een test waarbij je een koptelefoon op krijgt. Je hoort dan verschillende tonen. Lage en hoge tonen, zachte en hardere tonen. Je drukt op een knop als je een toon hoort. Zo krijgt de audicien een goed beeld van de gehoorschade.

 

Wanneer heb je een gehoorapparaat nodig?

Je kunt door allerlei oorzaken gehoorschade oplopen. Door harde muziek via oortjes, door allerlei aandoeningen of door ouderdom. Je oor wordt dan gevoeliger. Je kunt dan geluiden moeilijker onderscheiden. Dat is vooral lastig bij bijvoorbeeld feestjes en vergaderingen. Bij 80 dB dagelijks treedt er al gehoorschade op. Bij 32 dB gehoorschade kom je in aanmerking voor een gehoorapparaat.

 

Verschillende soorten hoorapparaten

Er zijn zichtbare en bijna onzichtbare gehoorapparaten. Je hebt gehoorapparaten die achter het oor worden geplaatst. Je hebt gehoorapparaten die je in de gehoorgang aanbrengt. Er zijn er ook met een receiver in de gehoorgang. Mogelijkheden te over. Waar zou jij je prettig bij vinden? Advies over hoortoestellen bij Van Boxtel Hoorwinkels is altijd aan te raden.

 

Kosten gehoorapparaat

De hoortoestellen zijn ingedeeld in categorie 1 t/m 5. Onder categorie 1 vallen de meest eenvoudige hoortoestellen en categorie 5 de meest geavanceerde. De budget hoortoestellen zijn simpel. Voor lichte hoorbeschadiging zijn ze heel geschikt. Je moet dan rekening houden met een bedrag van 500 euro. De basis hoorapparaten kunnen ruis onderdrukken en hebben spraakherkenning.

De middenklasse gehoorapparaten verzekeren je van een optimaal gehoor in alle omstandigheden. De prijsklasse ligt tussen 800 en 1200 euro. De topklasse gehoorapparaten zijn bedoeld voor de complexere hoorsituaties. Deze kosten meer dan 1200 euro. Je kunt een geavanceerd gehoorapparaat leasen of kopen.

Bij de hogere categorie gehoorapparaten, kom je soms niet meer voor een vergoeding in aanmerking bij de zorgverzekeraar. Bekijk dit van tevoren in de polisvoorwaarden.

Wanneer je ouder wordt ontkom je helaas niet aan gehoorverlies. Maar ook de achteruitgang van het zicht komt veel voor. Zorg dat je lekker bij de tijd blijft en mee kunt blijven komen in gesprekken, communicatie en alles wat er om je heen gebeurt. Gehoorverlies, zichtverlies en andere gebreken bij ouderdom kun je namelijk gedeeltelijk goed aanpakken.

In dit artikel op omnino.nl lees je meer over gebreken en problemen bij ouderdom.

 

Rubix Marketing logo